De Ganzenhoeve V.o.f.
Ganzenweg 9 - 4041 AX - Kesteren
E-mail: info@zorgboerderij-deganzenhoeve.nl
Tel. 06 - 2384 6703 / 0488 - 48 13 23

Week van de jeugdzorg


In het kader van de Gelderse week van de jeugdzorg brachten raadsleden van gemeente Neder-Betuwe een bezoek aan de Ganzenhoeve. Met als doel te ervaren wat er zoal aan jeugdzorg binnen gemeente Neder-Betuwe geboden wordt. Nicolien de Geus, beleidsmedewerker  Jeugd en projectleider 1-loket gemeente Neder-Betuwe, organiseerde deze stage.
Vrijdagmiddag 16 november 2012 konden wethouder, raadsleden en jongeren- en welzijnswerkers kennis maken met het jeugdwerk in het veld. Samen met CJG (Centrum Jeugd en Gezin)  coördinator gemeente Neder-Betuwe, Sociaal verpleegkundige JGZ en GGD, Jongerenwerker Mozaïk Welzijndiensten en Preventiemedewerker en orthopedagoog van Eleos. De tour begon in Ochten bij het CJG, daarna werd de Ganzenhoeve bezocht gevolgd door een bezoek aan Entrea in Tiel. Entrea is een organisatie die ondersteuning  biedt aan kinderen en jongeren en hun ouders/opvoeders op het gebied van onderwijs-, opvoedings- en opgroeivragen.

 Om 14.00 kwam een grote Hatro bus met enthousiaste raadsleden en jeugdwerkers aan op de Ganzenhoeve. Na een hartelijke ontvangst met koffie en koek vertelde Hanneke Berends wat zij op de Ganzenhoeve te bieden hebben. Zij vergeleek het begeleidingsproces voor mensen/jongeren met een hulpvraag bij het spinnen en verwerken van wol. Schapen worden geschoren, de wol wordt met behulp van een kaardenmolen gekamd. Vervolgens wordt deze gekamde wol gesponnen. Daarna wordt de gesponnen draad op een wolwinder verwerkt tot een mooie kluwen. Waarna het mogelijk is om een kledingstuk of iets dergelijks te haken of breien. Dit proces duidt op een ontwikkeling. Je begint met iets en gaat al doende verder tot je vindt, dat je bij een eindproduct bent. Zo wordt er eigenlijk ook met de cliënten gewerkt. Zij komen met een hulpvraag aan de hand van het met elkaar opgestelde begeleidingsplan gaan zij werken aan de doelen. Totdat zij samen vinden, dat ze het gewenste doel bereikt hebben.  De gasten waren geboeid door de korte uiteenzetting van het werk, wat op de Ganzenhoeve verricht wordt.
Voordat de gasten hun reis weer vervolgden kregen zij een rondleiding op de Ganzenhoeve. Zij waren enthousiast over de schuren, die er nu mooi uitzien met zwart “gepotdekselde” planken. De dieren waren verwonderd over zoveel belangstelling. De moestuin, hoewel in winterslaap, oogstte bewondering. Na een kort afscheidswoord en bedankje van Nicolien, vervolgde het gezelschap hun stage richting Entrea.

 
 
 
Ga terug